Når barslen slutter: Gode råd

Når barslen slutter, kan det være hårdt at komme tilbage til den normale hverdag. Men på et eller andet tidspunkt skal skridtet tages. Vi har samlet lidt gode råd til, hvordan man kan gøre overgangen lidt nemmere.

1) Drop skyldfølelsen
Først og fremmest så er det vigtigt ikke at føle nogen form for skyld over at efterlade barnet i andres hænder. Man skal tænke på, at man også tager på arbejde for barnets skyld og for at kunne bygge de bedste rammer for barnets opvækst.

2) Der er mindre tid
Man vil selvfølgelig have mindre tid, så det er helt i orden, at man ikke lige når det samme i hjemmet, som man gjorde, da man var på barsel.

Man har ikke ligeså meget tid til at gøre rent, købe ind, vaske tøj og alle de andre praktiske gøremål i huset, mens man også giver barnet rigeligt opmærksomhed. En rigtig god idé er derfor at lave en liste med de ting der skal ordnes og måske rangere dem i prioriteter. Og man skal i høj grad lære at sige ’pyt’ til de ting, der måske ikke betyder så meget – som for eksempel støvet i vindueskarmen.

3) God støtte i hjemmet
En anden rigtig god idé er at alliere sig med familie eller eventuelt venner i tilfældet af, at man ikke kan nå hjem til afhentning fra dagplejen eller vuggestuen. Mange bedsteforældre vil hellere end gerne hjælpe til, så vidt det er muligt. Nogen ser det ligefrem som et privilegium at få lov til at deltage i hverdagen.

4) God støtte på arbejdet
Dette råd går lidt hånd i hånd med råd nummer 3, men det er også en god idé at snakke med sin chef omkring muligheden for at få en startperiode med fleksible mødetider eller reduceret timeantal. Det kan også være færre arbejdsopgaver i en begrænset periode, da man nødigt skulle overanstrenge sig selv i den første tid, man er tilbage på arbejdspladsen. Derudover kan det også være en rigtig god idé at alliere sig med en god kollega, der kan hjælpe en under opstarten.

5) Passe barnet selv
Hvis at man føler, at det simpelthen skal være en selv der passer barnet, så er der faktisk også mulighed for at få et kommunalt tilskud, der hedder hjemmepasningsordning.  Det varierer hvor meget man får fra kommune til kommune, men man kan kontakte sin kommune eller se på borger.dk for mere information.

Vigtigst af alt så skal barnet nok klare sig – også selvom du ikke er der hele tiden.